Kalastus

 Yleistä


Tyypillinen saaliskala Isojoen yläjuoksulla on harjus, jota on joessa todella runsaasti ja joka tarjoaa varsin hienoja kalastushetkiä parhaimmillaan. Myös (puro)taimenta tavoittaa melko yleisesti, tosin koko on pääsääntöisesti varsin pientä. "Jänkäkoiran" saaminen on melko harvinaista eikä ahventakaan juuri yläjuoksulla saaliiksi pääädy.

Parasta kalastus on keväisin ja syksyisin. Ja Honkaniemen lomatilan mökit sijaitsevat keskellä parasta Isojoen kalastuskunnan lupa-aluetta. Kesälämpimillä taimenen poikaset ja pikkuiset harrit kiusaavat ja mittakalan tavoittaminen vaatii taitoa ja kärsivällisyytta.

Luvat
Honkaniemen lomatila myy Isojen kalastuskunnan lupia.

Kalastustekniikat

Isojoella toimivat sekä virveli että perho. Virvelivälineinä yläjuoksulla riittävät hyvin UL-välineet, koska jokiuoma on varsin kapea ja rannat pusikkoisia. Pääsääntöisesti heittopituus ei ole ongelma vaan heittojen pitää olla tarkkoja ja oikein ajoitettuja.

Keväällä ja syksyllä voi kosken niskoille taimenen varalle tarjota pientä vaappuakin, mutta yleensä pienehköt lipat ovat parhaiten toimivia. Lipan värityksenä ainakin kupari/punainen on melko "varmaa tavaraa". Usein lippaan "haksahtaa" pieniä taimenen poikasia, jotka on parasta päästää vielä takaisin elementtiinsä. Mutta kun taivaankappaleet ovat kohdallaan, niin varsin reilun kokoisia kaloja on haavittu... Katsokaa vaikka Isojoen kalastuskunnan sivuilta.

Syysharjus on haksahtanut pyyntöön.

Perhovälineinä 3-5 luokka tarjonnee parhaan tuntuman. Melkein mikä tahansa pintaperho (klinkhämer, erilaiset caddis-muunnelmat, bottlebrush jne.) toimii harjuksille. Syksyllä isommalla pinturilla tuntuu saavan isompia kaloja... Kesällä ei olekaan sitten mitään yksiselitteistä sääntöä.

Taimen nappaa pienehköihin streamereihin, mutta mitallisen kalan tavoittaminen vaatii töitä paljon enemmän kuin harjuksen kanssa.


Pinturit toimivat.

Yleisenä ohjeena voisi sanoa, että luonnolliset värit ovat parhaita kautta linjan.

Onko savuharrin voittanutta?

Linkkejä:
Isojoen kalastuskunta
Eumer

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Honkaniemen lomatilan hinnasto

Jokiranta